Enkel glas vervangen door dubbel glas: kan je dat zelf?

0
304
Starten als professioneel klusser: 5 tips

We kennen allemaal het gezegde: een goed huis heeft sterke muren. Maar even belangrijk zijn de ramen, die isolatie en comfort bieden. Nu meer mensen milieubewust worden, is het overstappen van enkel naar dubbel glas een trend die steeds vaker wordt gezien. Maar kan je deze klus zelf klaren, of is het verstandiger om een professional in te schakelen?

Het nut van dubbel glas

Voordat we dieper ingaan op de vraag of je deze taak zelf aankunt, is het handig om eerst het nut van dubbel glas te begrijpen. Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met een tussenruimte die meestal gevuld is met een soort gas, vaak argon. Deze constructie zorgt voor een betere thermische isolatie dan enkel glas. Deze constructie werkt het beste in een kwalitatief kozijn, zoals bijvoorbeeld van Toeleveringonline.nl, voor een optimale isolatie. Je bespaart dan niet alleen op de energierekening, maar draagt ook bij aan een beter milieu.

Wat komt er kijken bij het vervangen?

De vervanging van enkel naar dubbel glas lijkt eenvoudig, maar er komt toch meer bij kijken dan je zou denken. Het meten van de raamopeningen moet nauwkeurig gebeuren. Daarnaast moeten de nieuwe glasplaten zorgvuldig worden ingepast en afgedicht. Het is ook belangrijk om de juiste gereedschappen en materialen te gebruiken. Er is dus technische kennis nodig, en dat brengt ons terug bij de initiƫle vraag: is dit een klus voor de doe-het-zelver?

Risico’s en overwegingen

Voordat je zelf aan de slag gaat, moet je een paar dingen overwegen. Ten eerste kunnen er veiligheidsrisico’s zijn. Glas kan breken, en als het breekt, kan het ernstige verwondingen veroorzaken. Verder kan een onjuiste installatie leiden tot problemen zoals tocht, condensvorming tussen de glasplaten en zelfs structurele schade aan het raamkozijn. Ook moet je rekening houden met garantie; als je het zelf doet, is er meestal geen dekking voor eventuele problemen die later kunnen ontstaan.

De rol van professionals

Een vakman heeft de ervaring en de juiste tools om deze klus snel en effectief te klaren. Hoewel het inschakelen van professionals een extra kostenpost is, kan het de investering waard zijn als je denkt aan de mogelijke risico’s en complicaties die kunnen optreden bij een doe-het-zelf-poging.

Het vervangen van enkel glas door dubbel glas is een klus die grondige voorbereiding en een bepaalde mate van technische expertise vereist. Hoewel het mogelijk is om het zelf te doen, zijn er risico’s en overwegingen die het waard maken om een professional te overwegen. Dus, om de vraag te beantwoorden: ja, je kunt het zelf doen, maar het is vaak verstandiger om een expert in te schakelen.