Hoe kun je je klusgereedschap opbergen en organiseren?

0
373
Hoe kun je je klusgereedschap opbergen en organiseren?

Er zijn een paar onvermijdelijke resultaten als je klust. Vaak gaat de tijd sneller wanneer een inbussleutel in de hand is. Je zult ongetwijfeld tijd verspillen, die je al niet hebt, op zoek naar dat kleine reserveonderdeel dat je een jaar geleden hebt weggestopt. En de altijd voortschrijdende technologie zorgt ervoor dat je op een gegeven moment een nieuw gereedschap nodig hebt, en daarom is je verzameling gereedschap nooit compleet. Dit zorgt er ook voor dat je op een gegeven moment niet meer alle tools in een tote bag kwijt kunt. Je moet je klusgereedschap dan op een andere manier opbergen en organiseren. Daarover lees je hieronder meer.

Gereedschapsorganisatie is een verrassend breed onderwerp met meerdere verschillende facetten om in uit te werken. Fundamenteel kan het worden opgesplitst in twee hoofdgebieden: permanente werkruimte versus de noodzaak van draagbaarheid en/of verpakbaarheid. Degenen die het geluk hebben een garage, kelder of andere speciale ruimte te hebben, kunnen een permanente werkruimte nastreven in plaats van het meesleuren van de tools in een Ted Baker tas zwart. Grotere efficiƫntie kan worden behaald met een speciale ruimte, en natuurlijk heb je waarschijnlijk ruimte om je gereedschapsverzameling uit te breiden met veel minder beperkingen. Voor velen die van klussen houden, kan deze speciale ruimte therapeutisch zijn en een plek om te ontstressen terwijl je hersenen zich concentreren op de taken die voorhanden zijn.

Ondertussen is draagbaarheid de beste manier als je geen speciale werkruimte hebt en al je gereedschappen moet opbergen als je klaar bent. Misschien bevind je jezelf vaak op werkplekken met je gereedschapskist op sleeptouw – nogmaals, draagbaarheid is belangrijk. Of misschien ben je gewoon een gereedschapsnerd en heb je de behoefte om zowel een vaste werkplaats als een aantal draagbare toolkits tot je beschikking te hebben. Ook dat kan, bijvoorbeeld door geen kist te gebruiken voor je klusgereedschap maar een grote crossbody tas dames.

Je kunt er trouwens ook voor kiezen om je gereedschap op te hangen aan een muur. Dit kun je dan het beste doen in de garage of berging. Door dit te doen, maak je eigenlijk gebruik van beide manieren die we hierboven hebben genoemd. In principe heb je op deze wijze permanente werkruimte, echter is het ook mogelijk om de tools van de wand af te halen en mee te nemen naar een klus. Nadat je weer thuis bent gekomen na het klussen, kun je vervolgens de gereedschappen gemakkelijk weer ophangen op de muur.

De gereedschapswand moet zo worden opgesteld dat de meest gebruikte gereedschappen zich in de gemakkelijkst bereikbare positie bevinden. Voor veel klussers betekent dit dat inbussleutels, tangen en schroevendraaiers centraal en op borst- of romphoogte worden geplaatst. Een professionele truc is ook om hierbij de veelgebruikte klusgereedschappen op de kortst mogelijke afstand te plaatsen van waar je ze gaat gebruiken. Daarnaast is het bovendien slim om de gereedschappen te groeperen op basis van hun doel. Zo creƫer je een duidelijke indeling als het gaat om je klusgereedschap aan de muur.