Klussen aan de buitengevel

0
231
Klussen aan de buitengevel

Af en toe heeft je huis zowel van binnen als van buiten een opknapbeurt nodig. De buitengevel van je woning dient als bescherming tegen de elementen van buitenaf, dus het is geen verrassing dat deze zo nu en dan een opknapbeurt vereist. Als je van plan bent om je gevel zelf te renoveren en in de steigers  te zetten, dan kunnen de praktische tips in dit artikel je helpen om dit op een zo efficiënte en effectief mogelijke manier te doen.

Grote schoonmaakbeurt

Gevels zijn altijd blootgesteld aan weersomstandigheden zoals wind, regen en luchtvervuiling, wat ervoor zorgt dat de gevel na verloop van tijd vies wordt. Bij het restaureren van de gevel wordt het schoonmaken vaak als onderdeel van het project uitgevoerd. Het schoonmaken van de gevel is echter niet iets dat je zelf moet proberen, omdat de kans groot is dat je schade aan de gevel veroorzaakt. Het vuil kan hardnekkig zijn en als je de gevel op de verkeerde manier schoonmaakt, bijvoorbeeld met een hogedrukspuit, kan je de voegen beschadigen. Als je op de begane grond woont, kun je wel klein schoonmaakwerk zelf uitvoeren, zoals het reinigen van de ramen en kozijnen. Ben je van plan om deze kleine schoonmaaktaken zelf te gaan doen? Dan is een goede kwaliteit vouwladder kopen een verstandig idee!

Isolatie

Als je van plan bent om kluswerkzaamheden uit te voeren aan de buitenkant van je woning, is het verstandig om ook na te denken over isolatie. Er zijn verschillende manieren om isolatie aan te brengen, bijvoorbeeld door spouwmuurisolatie achter de gevel te plaatsen. Het is het beste om dit te doen voordat je de gevel gaat renoveren, zodat het proces achteraf niet meer zichtbaar is. Een andere optie is om gevelbekleding te plaatsen om de gevel te isoleren.

Gevelbekleding

Soms is het niet voldoende om de gevel simpelweg op te knappen en kan het plaatsen van gevelbekleding een betere optie zijn. Gevelbekleding fungeert als een nieuwe beschermende laag rondom het pand en kan vooral bij grootschalige renovatiewerkzaamheden een uitkomst bieden. Als je overweegt om gevelbekleding te plaatsen, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden beschikbaar, waaronder houten en kunststof gevelbekleding. Laat je daarom goed voorlichten voordat je een keuze maakt.

Gevelrestauratie

Bij gevelrestauratie blijft het oorspronkelijke uiterlijk van de gevel behouden. Een deel van de gevel kan worden vervangen en gebroken of beschadigde bakstenen worden vervangen. Tot slot wordt vaak het houtwerk en in sommige gevallen zelfs de gehele gevel opnieuw geverfd.

Voegwerk

Als gevelrestauratie of nieuwe gevelbekleding geen optie is voor jouw gevel, dan kun je ervoor kiezen om de gevel opnieuw te laten voegen. Dit is vooral nodig als het voegwerk slecht is geworden, bijvoorbeeld wanneer voegen loslaten, afbrokkelen of poreus zijn geworden. Het opnieuw laten voegen van je pand kan echter behoorlijk prijzig zijn, omdat het veel werk vergt om alle oude voegen te verwijderen en te vervangen door nieuwe. Toch is dit project het geld wel waard, omdat je gevel er na afloop weer als nieuw uitziet!

Visitekaartje

De gevel van een woning of bedrijfspand is vaak het eerste wat mensen zien en daarom is het belangrijk dat deze er goed uitziet. Dus als schoonmaak en restauratie geen oplossing zijn, is nieuwe gevelbekleding een mooie optie om zo toch een nieuwe frisse uitstraling te creëren!