Starten als professioneel klusser: 5 tips

0
357
Starten als professioneel klusser: 5 tips

In de bouwsector heerst een personeelstekort. Onder andere door de hoognodige bouw van nieuwbouwwoningen, en verduurzaming van oudere woningen en kantoren is de vraag naar werkhanden groot. Heb jij thuis al vaker een project opgepakt? Of klussen voor anderen uitgevoerd? Met ervaring in bijvoorbeeld stuken, schilderen, isoleren of het aanleggen van elektra of plaatsen van sanitair kun je al snel aan de slag als professioneel klusser. Heb je geen idee waar je moet beginnen als je een eigen klusbedrijf wil starten? Hieronder vind je vijf handige tips voor het starten van een eigen onderneming.

1.    Voorbereidend onderzoek doen

Wil je een eigen klusbedrijf starten, dan is het belangrijk dat je goed inzicht hebt in de markt. Welke concurrenten zijn er? Wat is je doelgroep, en naar welke diensten zijn zij op zoek? En wat is een concurrerend uurtarief om te vragen?

2.    Een werkplaats of magazijn

Als professioneel klusser ben je vaak op locatie bij klanten aan het werk. Toch kan het ook fijn zijn om een werkplaats of magazijn tot je beschikking te hebben. Omdat je soms juist iets op maat moet maken voor een klant, of bepaalde bouwmaterialen moet bewerken voordat je ermee aan de slag kunt.

Ook is een magazijn of werkplaats een plek waar je dingen overzichtelijk en opgeruimd kunt opbergen. Niet alleen materialen en gereedschap, maar ook je werkkleding bijvoorbeeld. Voor dit laatste is een lockerkast ideaal. In een lockerkast kun je je werkkleding netjes opbergen, of je nu kiest voor een kapstok met bank eronder, of een garderobekast die je af kunt sluiten. Kun je bij de start van je klusbedrijf direct personeel in dienst nemen? Dan is een lockerkast helemaal onmisbaar. Zo kunnen je medewerkers hun waardevolle eigendommen tijdens het werk veilig opbergen.

Meer weten over het belang van een geordende werkplaats, of op zoek naar handige tips om dit te voor elkaar te krijgen? Dat lees je in het artikel ‘Het nut van een opgeruimde werkplaats’.

3.    Marketing voor je onderneming

Start je je eigen onderneming, dan heb je natuurlijk zo snel mogelijk klanten nodig. Heb je een bedrijfsnaam bedacht, en je ingeschreven bij de KvK? Dan is het belangrijk om na te denken hoe je je potentiële klanten wil bereiken. Laat daarom snel een logo en huisstijl ontwerpen, en pas deze toe op onder meer je website en visitekaartjes.

4.    De boekhouding van je klusbedrijf

Je bent natuurlijk het liefst de hele dag door druk bezig voor klanten. Waar veel zelfstandigen zich nog wel eens op verkijken, is hoeveel administratie er bij ondernemen komt kijken. Zo moet je offertes maken, je kosten inzichtelijk houden en facturen naar klanten versturen. De Belastingdienst stelt ondernemers verplicht een boekhouding bij te houden. Daarnaast is het bijhouden van een administratie natuurlijk ook hartstikke belangrijk om goed inzicht in de financiën van je onderneming te houden.

5.    Het juiste gereedschap

Tot slot kan een professionele klusser uiteraard echt niet zonder het juiste gereedschap. Iedereen die wel eens een klus heeft uitgevoerd, weet namelijk dat het succes van een project staat of valt met het gebruik van goed gereedschap. Welk gereedschap je in ieder geval nodig hebt? Daarover lees je meer in het artikel met ‘Musthaves voor in je gereedschapskist’.