Tuinieren voor beginners: hier moet je aan denken!

0
147

Heeft het je altijd al leuk geleken om in de tuin aan de slag te gaan? En heb je nu eindelijk een eigen tuin waar je heerlijk in aan het werk kunt gaan? Maar heb je geen flauw idee waar je moet beginnen? Dan ben je zeker niet alleen. Tuinieren is ontzettend leuk, maar het vergt wel de nodige kennis en ervaring. Bij de aanleg van een geheel nieuwe tuin is het dan ook goed om te weten waar je op moet letten. En wees niet bang: je hoeft geen groene vingers te hebben om dit te realiseren. Niemand is geboren met een talent voor tuinieren. Natuurlijk heeft de een hier meer gevoel voor dan de ander, maar alles valt te leren. 

Wil jij er dus zeker van zijn dat jouw tuin er straks mooi bij staat? Maak dan gebruik van de onderstaande tips! 

Haal het juiste gereedschap in huis 

Elke doe-het-zelver weet dat je geen klus kan beginnen als je niet over de juiste materialen beschikt. Daarom hebben de meeste mensen wel standaard wat gereedschap in huis liggen. Handig als je even snel een fotolijstje aan de muur wilt bevestigen bijvoorbeeld of als je een meubelstuk wil repareren. Dit geldt niet alleen voor de incidentele klusjes die in huis moeten worden gedaan, maar ook voor de tuin. Het is belangrijk om echt het juiste tuingereedschap in huis te halen. 

Iedereen met een eigen tuin moet in elk geval over basisgereedschap beschikken. Denk aan een schoffel, een schop, een snoeischaar, een gieter en ga zo maar door. Dit zijn essentiële voorwerpen die je vrijwel altijd moet gebruiken. Je wil niet voor elke kleine klus bij de buren aankloppen. Zorg er daarom in elk geval voor dat je dit in huis haalt en haal waar nodig extra bij. Win bijvoorbeeld advies in als je een extra klus gaat uitvoeren en je er zeker van wilt zijn dat je alles in huis hebt. Zo loopt het tuinieren nooit onnodig vertraging op en kan dit altijd veilig en zorgvuldig gebeuren. 

Schakel een hovenier in 

Moet de gehele tuin nog aangelegd worden? Dan is dit meestal geen eenvoudige klus als je nog nooit zelf in de tuin hebt gewerkt. Er moet met veel factoren rekening worden gehouden. Daarom is het goed om voor de aanleg een hovenier in te schakelen. Dit is iemand die alles weet over tuinen en planten en jou het beste te woord kan staan. Hij kan samen met jou een duidelijk plan opstellen en deze mogelijk zelfs uitvoeren. 

Het is belangrijk om voordat je de tuin aanlegt eerst op een rijtje te zetten wat jouw wensen zijn met betrekking tot de tuin. Wil je bijvoorbeeld zelf groente en fruit gaan verbouwen? Ben je op zoek naar een relatief onderhoudsvrije tuin? Heb je kinderen en/of huisdieren en wil je dat de tuin veilig genoeg is voor ze? Laat dit allemaal meenemen in het plan, zodat je zeker weet dat de aanleg perfect aansluit bij jouw wensen. 

De hovenier kan ook tips geven hoe je de tuin vervolgens in optimale conditie kunt houden. Zo wordt dit een stuk gemakkelijker en staat de tuin er altijd mooi bij.