Veilig klussen op hoogte doe je met deze tips

0
270
Veilig klussen op hoogte doe je met deze tips

De gevaren van klussen op hoogte worden vaak onderschat. Uit onderzoek blijkt dat slechts 50% van de Nederlanders veilig klust op hoogte. De helft neemt dus een onverantwoord risico tijdens deze klussen.

Of het nu gaat om het schoonmaken van de dakgoten, het vervangen van de dakpannen of het schilderen van de buitenkant van een gebouw, werken op hoogte brengt risico’s met zich mee en vereist daarom de nodige voorbereiding en voorzorgsmaatregelen. Hieronder geven we enkele tips en adviezen voor klussen op hoogte.

Zorg voor de juiste veiligheidsmaatregelen en uitrusting

Veiligheid is de belangrijkste factor bij klussen op hoogte. Zorg daarom voor de juiste veiligheidsmaatregelen om risico’s te verminderen en ongevallen te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld altijd een veiligheidsharnas en een valbeveiligingssysteem en zorg dat deze goed bevestigd zijn. Gebruik daarnaast een stevige en stabiele werkladder of steiger, die geschikt is voor het gewicht en de hoogte van het werk dat moet worden uitgevoerd.

Het gebruik van de juiste uitrusting is essentieel bij klussen op hoogte. Draag stevige schoenen met goede grip en een helm om je hoofd te beschermen tegen vallende voorwerpen. Daarnaast is het belangrijk om goede handschoenen te dragen en om beschermende kleding te gebruiken.

Plan het werk goed

Een goede planning is belangrijk bij klussen op hoogte. Maak een duidelijk plan van het werk dat moet worden uitgevoerd en bepaal welke materialen en gereedschappen nodig zijn. Zorg dat je alles bij de hand hebt, zodat je niet meerdere keren terug naar beneden hoeft te gaan om iets te halen.

Wanneer je op hoogte werkt, is het belangrijk om rustig en geconcentreerd te blijven. Werk niet te snel en neem de tijd om alles goed te doen. Let op je omgeving en let op eventuele obstakels of gevaren. Als je in de buurt van elektriciteitskabels werkt, wees dan extra voorzichtig.

Huur professionals in

Klussen op hoogte is een taak die de nodige voorbereiding en voorzorgsmaatregelen vereist. Als je twijfelt over je eigen vaardigheden of als je een groot project hebt waarbij veel werk op hoogte moet worden uitgevoerd, huur dan professionals in. Er zijn tal van bedrijven die gespecialiseerd zijn in het werken op hoogte en die beschikken over de juiste werkladders, apparatuur en ervaring om het werk veilig en efficiƫnt uit te voeren.