Veilig klussen

0
176
Deze boormachines zou iedereen moeten hebben

Ben jij vaak aan het klussen? Dan heb je je vast weleens bezeerd en daarom is het belangrijk dat je gebruik maakt van de juiste bescherming! Klussen is leuk, maar brengt ook risico’s met zich mee en je wilt niet dat het eindigt met een blessure. Laten we daarom eens kijken naar twee belangrijke beschermingsmiddelen tijdens het klussen: handbescherming en gehoorbescherming. We willen niet dat je je handen bezeert of je gehoor beschadigt tijdens je klus avonturen. Hier hebben we wat tips om ervoor te zorgen dat je je handen en oren beschermt tijdens het klussen.

Handbescherming voor meer veiligheid en comfort

Je handen zijn je belangrijkste gereedschap bij het klussen. Daarom is het belangrijk dat je ze in goede conditie houdt en er voorzichtig mee omgaat. Als je met gereedschappen werkt of zware materialen verplaatst, kunnen je handen behoorlijk wat te verduren krijgen. Snijwonden, blaren en schaafwonden zijn niet fijn. Daarom zijn werkhandschoenen een must-have voor klussers.

De plek waar werkhandschoenen het meest gebruikt worden, is in de bouw. Op bouwplaatsen wordt er vaak gewerkt met scherpe materialen en zware gereedschappen. Daarom is het voor je eigen veiligheid en comfort verstandig om altijd werkhandschoenen te dragen. Daarnaast zijn werkhandschoenen een onmisbaar beschermingsmiddel als je in de tuin werkt. Ze beschermen je tegen doornen, takken en scherpe stenen. Niet alleen zorgen ze voor veiligheid, maar ze houden je handen ook schoon en maken het werk comfortabel. Ten slotte zijn er lassers, zij moeten hun handen erg goed beschermen. Lassen vereist specifieke beschermingsmiddelen. Hierbij zijn hittebestendige werkhandschoenen van groot belang. Om de handen te beschermen tegen hitte en vonken.

Werkhandschoenen zijn er in allerlei soorten en maten. Ze beschermen niet alleen je handen tegen blessures. Maar zorgen er ook voor dat je grip houdt op gereedschappen en materialen. Zo maken deze handschoenen klussen ook een stuk comfortabeler. Dus, voordat je een hamer of zaag vastpakt, trek altijd werkhandschoenen aan. Bescherm je handen en geniet van meer comfort tijdens het klussen!

Voorkom gehoorschade met gehoorbescherming

Werk je weleens met betonmolens, lasapparatuur of zaagmachines? Het geluidsniveau kan zeer schadelijk zijn voor je gehoor. Ook tijdens sloopwerkzaamheden is het geluid van sloophamers vaak oorverdovend. Daarom zijn oordoppen of oorkappen absoluut noodzakelijk. Ten slotte is het bedienen van zware machines zoals graafmachines en bulldozers ook niet zonder risico. Deze machines creëren namelijk constant lawaai. Hierbij is gehoorbescherming vaak verplicht en ook verstandig om te gebruiken. 

Als je met gereedschap werkt dat veel lawaai maakt, kan dat dus serieuze schade aanrichten aan je gehoor. Gehoorschade is erg vervelend en lastig te genezen. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing om dit te voorkomen: gehoorbescherming. Er zijn twee manieren om je gehoor te beschermen: oordopjes en oorkappen.

Oordopjes dempen het lawaai en beschermen je gehoor. Deze oordopjes worden in de gehoorgang ingebracht. Op deze manier zorgen ze ervoor dat je gehoor beschermd is tegen harde geluiden. Ze zijn handig, draagbaar en gemakkelijk te bewaren. Ideaal als je onverwacht op een werkplaats belandt met veel lawaai. 

Daarnaast zijn er oorkappen om jouw gehoor te beschermen. Oorkappen lijken erg op een koptelefoon. Ze zijn comfortabel en bedekken je hele oor. Dit is ideaal wanneer je in een bijzonder lawaaierige omgeving werkt. Daarbij is het belangrijk dat oorkappen lekker zitten en goed aansluiten. Om het geluid zo goed mogelijk af te schermen. Het fijne is dat de meeste oorkappen verstelbaar zijn, zodat ze door iedereen te gebruiken zijn.

Waarom zou je deze persoonlijke beschermingsmiddelen gebruiken? 

Door werkhandschoenen en gehoorbescherming te dragen, kun je zonder zorgen klussen. Het maakt je werk niet alleen veiliger, maar ook aangenamer.

Werkhandschoenen bieden naast bescherming ook extra demping en grip. Hierdoor heb je minder pijnlijke en vermoeide handen na het klussen. Daarnaast kun je met de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen ook efficiënter werken. Werkhandschoenen zorgen er namelijk voor dat je een stevige grip hebt op gereedschappen en materialen. Wat ervoor zorgt dat je nauwkeuriger kunt werken. Gehoorbescherming gebruik je in eerste instantie om gehoorschade te voorkomen. Maar daarnaast sluit het je ook af van de lawaai om je heen. Zodat jij je beter kunt concentreren op je werk. 

Dus, zorg ervoor dat je altijd handschoenen aantrekt en oordopjes of oorkappen gebruikt tijdens jouw klusprojecten. 

Kortom, onthoud dat veiligheid altijd voorop staat. Hand- en gehoorbescherming zijn geen overbodige luxe, ze zijn noodzakelijk voor veilig en comfortabel klussen. Zorg er dus altijd voor dat je goed beschermd bent tijdens het klussen.