Welke verlichting kun je gebruiken onder de overkapping?

0
296
Welke verlichting kun je gebruiken onder de overkapping?

Wil je de overkapping in de tuin nog gezelliger maken? Dan is sfeerverlichting een goede toevoeging. Extra licht is daarnaast erg praktisch. Zo kun je ’s avonds een boekje lezen en heb je tijdens de donkere wintermaanden nog genoeg zicht op de eettafel. Er zijn diverse manieren waarop je verlichting kunt toevoegen aan de overkapping. Hieronder staan de beste opties op een rij.

LED verlichting

Het is slim om in ieder geval te kiezen voor LED verlichting. Deze verlichting is namelijk erg zuinig en heeft een lange levensduur. Je bespaart energiekosten en hoeft de lampen niet snel te vervangen. Bovendien zijn er veel LED lampen verkrijgbaar die geschikt zijn voor buitengebruik. Deze buitenlampen herken je aan de juiste IP-waarde. Een LED lamp met IP65 is geschikt voor in de tuin en onder de overkapping. De lamp is straalwaterdicht en daarmee veilig te gebruiken in de buitenlucht. Als jouw terrasoverkapping deels is dicht gebouwd, kun je ook spatwaterdichte LED verlichting gebruiken met IP44.

Inbouwspots

LED inbouwspotjes zijn perfect te gebruiken als plafondverlichting. De inbouwspots nemen geen ruimte in beslag en hebben een moderne uitstraling. Om voldoende sfeer te creëren, kies je voor een warme lichtkleur en dimbare spots. Met een dimmer kun je de intensiteit van het licht zelf aanpassen.

Grondspots

Grondverlichting is zowel sfeervol als functioneel. Met grondspots kun je opstapjes en afstapjes belichten voor de veiligheid. Maar het zorgt ook voor een aangenaam sfeertje onder de overkapping. Let er wel op dat de grondspots niet te fel zijn en niet recht in je ogen schijnen.

Wandlampen

Een andere manier om de zithoek onder de overkapping wat gezelliger te maken, is door wandlampen op te hangen. Wandverlichting schijnt op de muur en creëert hiermee indirect licht. Dit licht is zacht, sfeervol en aangenaam aan de ogen. Wil je de wandverlichting juist op een praktische manier inzetten, bijvoorbeeld als leeslamp? Dan zijn kantelbare en draaibare wandspots een goede aankoop. Zo’n gevelspot is daarnaast erg handig voor naast de buitendeur. Zo kun je de deurklink en het slot goed zien in het donker.

Lichtsnoeren

Geef je binnenkort een tuinfeestje of wil je gewoon een romantische touch toevoegen? Schaf dan ook een lichtsnoer aan. Dit snoer met kleine lampjes kun je onder de overkapping draperen. Kies weer bij voorkeur voor energiezuinige LED lampen en check of het lichtsnoer daadwerkelijk geschikt is voor buitengebruik.

Is jouw terrasoverkapping of veranda al voorzien van goede verlichting?